Petra Jacobs
Beeldend kunstenaar
Home Werk in beeld Informatie CV Contact
Mijn werk wordt gekenmerkt door het ordenen van verschillende materialen of voorwerpen, die al een “leven” achter de rug hebben. Het materiaal, dat ik overal zoek, vind en tegenkom kies ik puur gevoelsmatig. Dit kan naar aanleiding zijn van een boek, gebeurtenis of omwille van het materiaal zelf. Het spel om een nieuwe eigen werkelijkheid te creëren met die vreemde materialen is en blijft een uitdaging.

De ene keer ontstaat er een verstilling, dan weer een bepaalde dynamiek. Op basis van deze waarnemingen wordt er een nieuwsgierigheid gewekt en de fantasie geprikkeld. Wat is het, wat kan ik er mee doen, of wat is er mee gedaan? Op deze vragen zijn geen eenduidige antwoorden. Maar ik blijf mezelf bevragen, materiaal weghalen en toevoegen tot de rust, de balans wederkeert en het werk mag zijn zoals het is.

Met het schetsen probeer ik mijn ruimtelijk werk te analyseren en te doorgronden. Het is een ongedwongen handeling waarbij de directheid van het tekenen, de lijnen en de verhoudingen ten opzichte van het vlak op het papier de belangrijkste zijn. Ook hier werk ik instinctief met een balans.
Soms ontstaan er op zichzelf staande tekeningen, die al vaak geleid hebben tot heel ander ruimtelijk werk dan dat ik op dat moment aan het maken was. Omgekeerd kunnen ook oude schetsen mij na verloop van tijd meer helderheid en inzicht geven in het werk waar ik op dat moment mee bezig ben. Deze wederzijdse ondersteuning en beïnvloeding zijn voor mij een belangrijke verbinding en geven continuïteit in mijn teken- en ruimtelijk werk.